Cookies z gorzką czekoladą

24.03.2013
       Na wstępie bardzo chciałam podziękować Bea za książkę "Ujęcia ze smakiem" Helene Dujardin oszalałam na jej punkcie! Jeśli jecie oczami i chcielibyście się nauczyć stylizować i fotografować jedzenie to musicie ją mieć! Od tej książki zaczęło się moje uzależnienie od PinterestCodziennie "pinuje" na swoją tablicę nowe zdjęcia, bo dzień bez Pinterest jest dniem straconym! :) Dzięki tej książce po dwóch latach przeprosiłam się z aparatem. Kiedyś robiłam zdjęcia bez większego przekonania - przysłona, czas naświetlania i ISO były dla mnie czarną magią. Teraz pieczenie mnie relaksuje a fotografowanie jest przyjemnością. Dziękuję Maćkowi za pomoc przy ustawieniu światła i końcowe poprawki przy obróbce zdjęć :* Iga ten post jest dla Ciebie wiesz o tym :* Ciasteczka upiekłam w sobotni poranek - jak widać na zdjęciu Kiarze bardzo smakowały ;) Smacznie oglądaj! 

Ciasteczka z gorzką czekoladą (wg. Sigrid Verbert)

370 g gorzkiej czekolady (będą smaczne też z 300 g - tyle miałam ;))
160 g cukru trzcinowego 
110 g mąki
2 jaja
60 g masła 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki soli
50 g czekolady do dekoracji ciasteczek 

W kąpieli wodnej roztop 220 g gorzkiej czekolady ( dałam 100 g mlecznej i deserowej) z masłem. Jaja ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj rozpuszczoną czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodaj 150 g pokruszonej czekolady. Wymieszaj i nałóż na ciasto ba blachę, z reszty pokruszonej czekolady udekoruj ciasteczka.  Piecz w temp 160 st C przez 15 min. 

















3 komentarzy:
  1. wymarzona najbliższa wizyta u Was to kawa i ciastka w doborowym towarzystwie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę,że Kiara się już dobrała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiara przegiela zjadla nawet spalone:d

      Usuń