Muffinki z borówkami amerykańskimi

21.04.2013
Pierwsze, co przychodzi mi na myśl to brak borówek w sklepach. Dopiero w Tesco udało mi się je kupić – opłaciło się poszukać;) Przepis pochodzi z książki Nigelli. Muffiny wyszły bardzo maślane i puszyste. Tym razem zdecydowałam się napełnić całe foremki, dzięki temu upiekły się 2 razy większe niż zwykle:) Aby dodać im słodkości posypałam chwilę przed pieczeniem cynamonową kruszonką. Maćku dziękuje za pomoc :*  Smacznie oglądaj  ! LOVE IT <3


Muffinki z borówkami amerykańskimi

Ciasto:
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru 
200 ml maślanki
75 g masła
1 jajo
200 g borówek amerykańskich

Kruszonka:
20 g masła
20 g mąki
50 g cukru
łyżeczka cynamonu 


W jednej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, w  drugiej  maślankę z jajkiem i stopionym masłem. Wlej płynne składniki do sypkich i wymieszaj łyżką. Dodaj borówki amerykańskie i znowu  wymieszaj. Warto obtoczyć borówki w mące, aby nie opadły na dno ciasta. Piecz w temp 200 st  przez 20 min. Piecz w temp 200 st przez ok 20 min. 





















5 komentarzy:
  1. Fantastycznie się prezentuja i tak też muszą smakować! I zdjęcia są świetne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. były pyszne, nast razem dodam wiecej borówek;p

      Usuń
  2. ale genialne to zdjęcie jak stoisz z tacą! :) aaah... sama zjadłabym teraz taką muffine:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję - się wystroiłam się :d

      Usuń
  3. Świetne zdjęcia.., a muffiny mega apetycznie wyglądają ! :)

    OdpowiedzUsuń