Pikantna tarta z pomidorami

11.04.2013
TADAM! Moja pierwsza tarta mało przypominająca tarte ;)





Pikantna tarta z pomidorami:

Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 żółtko 
25 g cukru pudru

Marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamico
pieprz + sól

Masa serowa:
200 g białego sera koziego 
50 g ricotty
1 łyżeczka musztardy łagodnej
600 g pomidorów
1 pęczek Rucoli

Ze składników podanych wyżej wyrobić kruche ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie pokroić pomidory w grube plastry dodając do nich marynatę. Ser kozi przełożyć do miski i rozgnieść. Dodać ricottę i 1 łyżeczkę musztardy, wbić 1 jajo, przyprawić solą i pieprzem. Spód tarty wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 15 min. Podpieczony wyjąć i przestudzić w formie. Masę serową nakładać łyżką. Obłożyć równomiernie osączonymi w marynacie plasterkami pomidorów. Piec ok 20 min.. Po wyjęciu udekorować listkami rucoli. 


7 komentarzy:
  1. Bardzo w moim guscie. I'll try!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolka jak Leon zrobi sobie drzemkę :P

      Usuń
  2. jadłam? to ta? była pyszna, z nutą słodkości jednak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Basiu:) no właśnie bez sensu dodałam cukier waniliowy ;)

      Usuń
  3. jak to nie przypomina?! Bossska! A te zielone u góry, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, boska będzie następna;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. uwielbiam tarty, a ta wygląda bardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń