Pikantna tarta z pomidorami:
Ciasto:
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 żółtko
25 g cukru pudru
Marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżka octu balsamico
pieprz + sól
Masa serowa:
200 g białego sera koziego
50 g ricotty
1 łyżeczka musztardy łagodnej
600 g pomidorów
1 pęczek Rucoli
Ze składników podanych wyżej wyrobić kruche ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie pokroić pomidory w grube plastry dodając do nich marynatę. Ser kozi przełożyć do miski i rozgnieść. Dodać ricottę i 1 łyżeczkę musztardy, wbić 1 jajo, przyprawić solą i pieprzem. Spód tarty wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 15 min. Podpieczony wyjąć i przestudzić w formie. Masę serową nakładać łyżką. Obłożyć równomiernie osączonymi w marynacie plasterkami pomidorów. Piec ok 20 min.. Po wyjęciu udekorować listkami rucoli.
Bardzo w moim guscie. I'll try!
OdpowiedzUsuńKarolka jak Leon zrobi sobie drzemkę :P
Usuńjadłam? to ta? była pyszna, z nutą słodkości jednak :)
OdpowiedzUsuńTak Basiu:) no właśnie bez sensu dodałam cukier waniliowy ;)
Usuńjak to nie przypomina?! Bossska! A te zielone u góry, mniam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, boska będzie następna;) Pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam tarty, a ta wygląda bardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuń