Ciasto:
25 dag mąki pszennej
2 jaja
13 dag masła
13 dag cukru
1/2 torebki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
sól
50 dag rabarbaru
Kruszonka:
25 dag mąki pszennej
18 dag masła
13 dag cukru
1 cukier waniliowy
Do dużej misy włóż masło, cukier, wbij jaja, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj szczyptę soli i wlej mleko. Ucieraj mikserem na masę o konsystencji gęstego kremu. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i oprusz mąką. Wlej ciasto do formy, rabarbar obierz i pokrój w małe kostki i wsyp do ciasta. Masło roztop, dodaj mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaj tak długo, aż powstanie kruszonka. Ułożony na cieście rabarbar posyp kruszonką. Piecz w temp 175 st przez 50 min. Smacznego!
Jadłem podobne
OdpowiedzUsuń