Tarta z jabłkami

13.05.2013
        Dziś będzie tarta, a właściwie była 2 tyg temu ;) Przepis pochodzi z książki "Ciasta pikantne i słodkie" Michel Roux (dzięki Gosiu;)). Tarta jest prosta i szybka, podobno najlepiej smakuje na gorąco - o tym już się nie przekonałam, za długo robiłam zdjęcia..) W międzyczasie nie próżnowałam i zrobiłam kilka smacznych ciast. Będą szparagi, rogaliki i rabarbarrrr. 
Bądźcie czujni :) 

Ciasto: 
250 g mąki
125 g pokrojonego lekko zmiękczonego masła
1 jajo
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
40 ml wody

Nadzienie:
6 jabłek deserowych 
1 strąk wanilii
60 g masła
80 g cukru

Rozwałkuj ciasto na ok 3 mm i wylep nim lekko posmarowaną masłem formę do tart. Wstaw do lodówki na 20 min. Jabłka pokrój na ćwiartki następnie na cienkie plastry. Mniejsze zewnętrzne plasterki gotuj na wolnym ogniu z 50 ml wody, masłem i wanilią. Plastry gotuj do miękkości i rozgnieć je do konsystencji musu. Nakłuj spód ciasta, wyłóż  mus z jabłek i rozsmaruj po całej powierzchni. Jeden rząd plasterków jabłek ułóż w jednym kierunku, potem następny w odwrotnym kierunku itd. Piecz w temp 200 st przez 35 min. 
Smacznego















1 komentarzy: