Ciasto:
250 g mąki
150 g masła pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajo
1 łyżka zimnego mleka
Nadzienie:
30 szparagów
sól
pieprz
4 marynowane papryki w oleju
1 jajo
2 żółtka
200 ml śmietany kremówki
koperek
Rozwałkuj ciasto na 3 mm grubości wylep nim formę do ciasta, wstaw do lodówki na 20 min. Nakłuj ciasto widelcem, piecz bez nadzienia przez 25 min w temp 190 st. Ugotuj szparagi w osolonej wodzie do miękkości, przelej zimną wodą i osusz. Paprykę osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę i rozsyp na cieście. W misce roztrzep jajka, żółtka, śmietanę, dodaj sól pieprz. 3/4 mieszanki wylej na paprykę, połóż szparagi na papryce - po dwa wzdłuż całego ciasta. Na szparagi ostrożnie wylej resztę roztrzepanych jaj i śmietany. Piecz przez 30 min w 170 st. Smacznego!
Brak komentarzy: