Tarta ze szparagami i czerwoną papryką w cieście

21.05.2013
       Szparagi, wszędzie ich pełno - wreszcie! Dziś pierwsza odsłona - szparagi z papryką, smakuje tak dobrze jak wygląda. Przygotowanie zajmuje chwilę czasu, ale warto -> efekt niebo w gębie! Najlepiej podawać letnią. Smacznego! 

Ciasto:
250 g mąki
150 g masła pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 jajo
1 łyżka zimnego mleka

Nadzienie:
30 szparagów
sól
pieprz
4 marynowane papryki w oleju
1 jajo
2 żółtka
200 ml śmietany kremówki
koperek

Rozwałkuj ciasto na 3 mm grubości wylep nim formę do ciasta, wstaw do lodówki na 20 min. Nakłuj ciasto widelcem, piecz bez nadzienia przez 25 min w temp 190 st. Ugotuj szparagi w osolonej wodzie do miękkości, przelej zimną wodą i osusz. Paprykę osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę i rozsyp na cieście. W misce roztrzep jajka, żółtka, śmietanę, dodaj sól pieprz. 3/4 mieszanki wylej na paprykę, połóż szparagi na papryce - po dwa wzdłuż całego ciasta. Na szparagi ostrożnie wylej resztę roztrzepanych jaj i śmietany. Piecz przez 30 min w 170 st. Smacznego!  




Brak komentarzy: