Tarta ze szparagami i suszonymi pomidorami

23.05.2013
        Dziś kolejna odsłona szparagów. Przyznam, że poprzednia tarta smakowała mi bardziej. Smak suszonych pomidorów jest trochę dominujący w całej potrawie. Wygląda super, ale mogłaby być mniej pikantna :) Dla tych, którzy wolą delikatniejszy smak proponuję dodać więcej ricotty. Smacznego! 
Ciasto i nadzienie:  
250 g ciasta kruchego
100 g ricotty
25 g tartego Parmezanu
5 suszonych pomidorów osączonych z zalewy i drobno posiekanych
12 zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
Sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Podpiecz ciasto przez około 15 minut w rozgrzanym piekarniku i wystudź. Zmieszaj ricottę z suszonymi pomidorami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Szparagom odłam zdrewniałe końcówki. Wnętrze tarty wypełnij    masą z ricotty i pomidorów. Na wierzchu ułóż szparagi, skrop oliwą i posyp parmezanem. Piecz około 20 minut w 200 st. 




2 komentarzy: