Czekoladowa tarta z owocami

14.07.2013
Kto nie kupił niech szybko biegnie po KUKBUK'a!  Na okładce najnowszego magazynu zobaczycie tartę wg przepisu Moniki Waleckiej. Postawiłam sobie za cel zrobić identyczną, jakby nie moje roztargnienie byłaby idealna - połamała mi się przy wyjmowaniu z formy. Zrobiłam drugą czekoladową - wyszła pyszna! Nawet Kiara chciała skubnąć :) 
Ciasto:
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
35 g kakao

Krem:
400 ml mleka
300 g serka mascarpone
1 opakowanie budyniu waniliowego
Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj masło, żółtko i kakao. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę na tartę (24 cm), dokładnie dociśnij i odetnij nadmiar z boków. Przed pieczeniem na cieście połóż folię aluminiową i obciąż suszonym groszkiem lub cieciorką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, następnie zdejmij folię i dopiekaj na złoto przez 15-20 minut. Ciasto pozostaw do ostygnięcia. Opakowanie budyniu waniliowego przygotuj na bazie 400 ml mleka. Kiedy budyń wystygnie zmiksuj go z mascarpone. Upieczone ciasto napełnij kremem. Na koniec udekoruj owocami sezonowymi. Smacznego!















5 komentarzy: