Tarta malinowa z czekoladą

25.07.2013
Pierwszy raz spróbowałam tarty malinowej w Camelot Cafe w Krakowie, już wtedy obiecałam sobie, że upiekę taką samą. Dziś przepis na mega słodką tartę z mleczną czekoladą. Uwaga: szybko znika!

Ciasto: 
250 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtko

Nadzienie:
250 g malin
250 ml śmietany kremówki
200 g czekolady mlecznej
25 g masła


Ustaw temperaturę piekarnika na 190 st. Nakłuj ciasto widelcem, piecz bez nadzienia przez 20 min. Usuń fasolę i papier, obniż temperaturę do 180 st i piecz przez kolejne 15 minut. Przygotuj polewę: w rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę na średnim ogniu, dodaj czekoladę i masło. Powoli wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy. Zalej maliny polewą po brzeg ciasta. odstaw do ostygnięcia do lodówki na ok 3 h. Podawaj zimne. Smacznego!





5 komentarzy:
  1. Nie wiem czy bd portafiła zrobić, ale wygląda tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Była pyszna!!! Poproszę więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tarty i czekoladę. Malinom zawsze mówię tak, ale pod domem mam aktualnie mirabelki:) Pozdrawiam równie nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń