Latte macarons z marakują wg Sigrid Verbert

21.01.2014
Uwielbiam przepisy Sigrid Verbert! Tym razem słodkie macarons z marakują. Na mieście mówią, że pyszne :) 

Składniki:
220 g cuku pudru
120 mąki migdałowej
90 g białek
30 g cukru drobnoziarnistego
20 g kakao
cytryna
sól

Nadzienie:
200 g czekolady mlecznej
1 marakuja
50 g masła

Zmiksuj i przesiej cukier puder, mąkę migdałową i kakao. Do białek dodaj szczyptę soli, 2 krople cytryny i ubij na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier cały czas ubijając. Dodaj połowę suchych składników. Dobrze wymieszaj od dołu ku górze. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Przełóź ciasto do rękawa cukierniczego i na ciepłej blasze uformuj macarons. Piecz w temp 155 st przez 14 minut, wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.  

Pulpę marakui przetrzeć przez sitko i podgrzać. W kąpieli wodnej stopić czekoladę, dodać gorący sok i dobrze wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę. Zostawić do ostygnięcia, a następnie przekładać ciastka. Smacznego!









Brak komentarzy: